Een kind dragen en negen maanden lang in uw buik voelen groeien, brengt een ingrijpende fysieke verandering met zich mee. De bevalling zelf is (zeer) vermoeiend voor uw lichaam. Enkele weken of zelfs maanden na uw zwangerschap kunt u dan ook nog last hebben van pijn of ongemakken. Welke precies leest u hier.

Kraamvloed en de eerste menstruatie na zwangerschap

Na uw bevalling krijgt u bloedingen, die kraamvloed of lochia worden genoemd. Dat bloedverlies is geen menstruatie, maar wijst erop dat uw baarmoeder zich herstelt en afvalstoffen afvoert. De eerste dagen verliest u veel helderrood bloed. Daarna neemt het bloedverlies af en wordt het roziger en uiteindelijk geelwit van kleur .
De kraamvloed duurt ongeveer een maand. U kunt zich tijdens deze periode beschermen met speciaal kraamverband. Gebruik liever geen tampons want die kunnen infecties veroorzaken en ervoor zorgen dat bacteriën in uw nog kwetsbare baarmoeder terechtkomen.

Uw menstruatie komt na zes weken of later weer op gang . U hebt dan uw eerste menstruatie na de bevalling. Dat betekent dat u opnieuw vruchtbaar bent en dus een voorbehoedsmiddel moet gebruiken . Als u borstvoeding geeft, wordt de eisprong echter onderdrukt waardoor uw cyclus wat verstoord kan zijn.

Andere lichamelijke gevolgen van een zwangerschap

Incontinentie

Door de zwangerschap en bevalling zijn uw bekkenbodemspieren losser geworden en de zenuwen minder gevoelig. Daardoor kan het moeilijk zijn om urine op te houden en u kunt dus kampen met incontinentieproblemen. Maak u daarover geen zorgen, dit komt heel vaak voor na een bevalling.

Gezwollen voeten en handen

Tijdens uw zwangerschap heeft uw baarmoeder op uw bloedvaten gedrukt. Bovendien hebt u tijdens de bevalling heel wat vochtinjecties gekregen. Dat vocht trekt naar uw handen en voeten. De zwelling verdwijnt na zeven tot tien dagen.

Gezwollen en gevoelige borsten

De melkproductie zorgt voor een sterkere bloeddoorstroming in uw borsten. Daardoor zwellen ze en worden ze gevoeliger. Het is mogelijk dat u tijdens de borstvoeding met kleine ongemakken kampt. Die zullen echter geleidelijk aan verdwijnen.

Aambeien

Tijdens de bevalling moet u enorm hard persen en dat zet grote druk op de aders in de endeldarm. Daardoor kunnen aambeien ontstaan. Ook tijdens de zwangerschap kunt u aambeien krijgen door het gewicht van de baarmoeder op die aders.

Haaruitval

Zwangerschapshormonen zorgen voor een sterkere haargroei. Na de bevalling daalt het hormonenpeil weer, waardoor er haren zullen uitvallen. Dat gebeurt gewoonlijk na twaalf weken.

Pijn

Uw spieren zijn slapper geworden tijdens uw zwangerschap en uw lichaam heeft extra gewicht moeten dragen. Daardoor kunt u na de bevalling nog pijn voelen in uw buik, rug en heupen, zeker wanneer u bepaalde bewegingen maakt.

Een dikke buik

Uw baarmoeder is groter geworden en uw buikspieren zijn uitgerekt. Daardoor kan uw buik nog wat dik, slap of zelfs gerimpeld zijn. Dat is normaal. Het duurt ongeveer vier tot zes weken voor de baarmoeder weer helemaal op haar plaats zit en het kan tot een jaar duren voor uw buik weer zijn oude vorm heeft gevonden. Met oefeningen kunt u uw buikje wegwerken als dat hardnekkig blijft zitten.

Vermoeidheid

De bevalling is een beproeving voor uw lichaam, dat daardoor helemaal afgemat is. Door het slaapritme van de baby, de borstvoeding en het vele bezoek krijgt u jammer genoeg weinig momenten waarop u goed kunt uitrusten. Daardoor wordt de vermoeidheid alleen maar groter.

Weer in vorm komen na de zwangerschap

Er wordt postnatale kinesitherapie voorgeschreven om die kleine ongemakken na de zwangerschap aan te pakken en vooral om uw spieren en lichaam weer in vorm te krijgen. Het gaat om negen sessies, waarmee u kunt beginnen vanaf zes weken na de bevalling.

Schema_perinee

1. vagina /2. baarmoederhals / 3. baarmoeder / 4. eierstokken / 5. eileiders /
6. blaas / 7. dikke darm / 8. schaambeen / 9. perineum

U volgt ze bij een kinesitherapeut of vroedvrouw. Ze dienen om de bekkenbodem en buikspieren weer in vorm te krijgen. Ze zijn echter ook op de rest van het lichaam gericht, in het bijzonder op de rug en de houding.

Het ziekenfonds betaalt de postnatale kinesitherapie terug.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

U gaat best naar een dokter als bepaalde symptomen zoals incontinentie, buikpijn of aambeien aanhouden. Ook bij abnormale bloedingen, slecht ruikend bloedverlies of koorts raadpleegt u best een arts.

Postnatale depressie

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet

Publicatiedatum : 11-01-2016