Wat is de menopauze precies? (Vragen van vrouwen)
De menopauze betekent niet alleen het einde van de menstruatie en de vruchtbaarheid. Bij de meeste vrouwen begint de menopauze rond hun vijftigste en ze impliceert ook vaak een grote verandering op andere vlakken.

Voor iedereen een andere ervaring

De menopauze treedt meestal op tussen de 40 en de 50 met al dan niet uitgesproken symptomen. Die periode heet de perimenopauze.

Veel vrouwen krijgen dagelijks te maken met opvliegers, een onregelmatige menstruatie, vaginale droogheid, vermoeidheid of depressieve gevoelens.

Die ongemakken komen niet bij alle vrouwen voor, vooral niet wanneer ze een hormonaal anticonceptiemiddel gebruiken dat een kunstmatige menstruatiecyclus creëert. Daarom kan de menopauze zich ook heel onverwachts aankondigen. Een eenvoudige bloedtest kan sommige vrouwen van de ene dag op de andere in een levensfase katapulteren die ze nog niet hadden verwacht.
Naast de hormonale veranderingen maakt ook het lichaam een evolutie door. Het wordt vaak moeilijker om uw gewicht onder controle te houden, ook al eet u met mate. Dat komt omdat het metabolisme vertraagt als gevolg van de menopauze. Vet heeft de neiging om zich vooral rond de buik vast te zetten.

Oud worden? Nee, bedankt.

In onze westerse samenleving creëert men een onrealistisch beeld van de eeuwig jonge en slanke vrouw. Vrouwen kunnen het daardoor moeilijk hebben om deze overgang op een serene manier te beleven. Sommigen beschouwen het zelfs als een ziekte die moet worden verzorgd. Dat idee wordt vaak nog versterkt door bepaalde artsen en de diepgewortelde weigering om oud te worden.

Voor heel wat vrouwen valt de menopauze samen met grote veranderingen in hun leven. Die kunnen te maken hebben met het werk (einde van de loopbaan, werkloosheid, enz.), het gezin (de kinderen gaan het huis uit, er komen kleinkinderen, enz.), de relatie (scheiding, leven als alleenstaande, nieuwe ontmoetingen, enz.) en de gezondheid (ziekte, enz.). Sommige van die gebeurtenissen kunnen heel traumatisch zijn en de persoonlijke beleving van de menopauze beïnvloeden.

bien-vivre-sa-menopause-INTERNE

De dingen anders bekijken

Sommige culturen bekijken de dingen met totaal andere ogen en verwelkomen de overgang van harte. Geen wonder dat die vrouwen zich veel beter voelen als er wel degelijk rekening wordt gehouden met hun toestand!

Het probleem van de menopauze heeft meer te maken met de perceptie ervan dan met de biologische veroudering. Alleen door uw houding ten opzichte van uzelf en van uw leven te veranderen, kunt u uw menopauze vlotter doorkomen.

Er zijn uiteraard essentiële behoeften. Niet alleen gezond eten, regelmatig bewegen en goed slapen, maar ook begeleiding door een arts die u vertrouwt en een jaarlijks borstonderzoek. Kortom, op uw gezondheid letten.Maar om zich goed te voelen, moet ook op emotioneel vlak een inspanning worden geleverd. Grenzen stellen tegenover uw gezin en op sociaal vlak. Tijd maken voor uzelf, de dingen doen die u graag doet, onbekende paden ontdekken, enz. Om de menopauze door te komen als een stap naar nieuwe, veelbelovende horizonten!

Tot slot bestaan er behandelingen die de menopauze verlichten en vergemakkelijken. Lees onze artikelen over de behandelingen van de menopauze.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet

Publicatiedatum : 11-01-2016