Wat is vaginale droogheid?
Wat zijn de mogelijke oorzaken van vaginale droogheid? En hoe kan men dat probleem verhelpen?

point-d-interrogation

Wat is vaginale droogheid?

Bij vaginale droogheid is het evenwicht in de vaginale flora verstoord, wat tot uiting komt onder de vorm van een brandend gevoel, irritatie en jeuk.

Dit verschijnsel komt vaak voor bij vrouwen in de menopauze, maar men ziet het ook bij jongere vrouwen en tijdens andere levensfasen zoals een zwangerschap. Vaginale droogheid is niet alleen onaangenaam, het kan ook een hinderpaal zijn tijdens het vrijen.

Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid?

Vaginale droogheid wordt veroorzaakt door veranderingen in het baarmoederhalsslijmvlies en in het vaginaal en baarmoederslijmvlies. Dat slijmvlies wordt afgebroken en verwijderd via de vagina, die erdoor bevochtigd en gereinigd wordt. Het vaginale vocht verwijdert de dode cellen in de vagina die zich, net als de huidcellen, onophoudelijk vernieuwen.

Tijdens bepaalde levensfasen verandert de samenstelling van het vaginale slijmvlies. Het wordt kwetsbaarder, verliest elasticiteit, evenals zijn hydraterende en zuurherstellende eigenschappen. Ook het zelfreinigend vermogen gaat achteruit.

Vaginale droogheid kan meerdere oorzaken hebben:

  • tijdens de menopauze stopt de productie van vrouwelijke hormonen (zoals oestrogenen en progesteron) door de eierstokken;
  • wijzigingen in de menstruatiecyclus;
  • tabak;
  • stress;
  • vermoeidheid;
  • zwangerschap;
  • borstvoeding;
  • een verkeerde intieme hygiëne;
  • het gebruik van bepaalde geneesmiddelen;
  • alcohol;

De vagina wordt gevoeliger voor bacteriële aanvallen, wat aanleiding geeft tot irritatie, jeuk, een branderig gevoel en uitdroging van de vaginawanden.

Vaginale droogheid kan eveneens aanleiding geven tot pijn tijdens de geslachtsgemeenschap (dyspareunie) en zelfs tot licht bloedverlies.

Aarzel niet en praat hierover met uw arts of gynaecoloog.

Oplossingen voor vaginale droogheid

Om tijdelijke vaginale droogheid op te lossen, kunt u vaginale crèmes of zetpillen, of glijmiddelen gebruiken. Die verbeteren het vochtgehalte in de vagina en herstellen de functie van het slijmvlies.

Wanneer de vaginale droogheid veroorzaakt wordt door het wegvallen van oestrogenen na de menopauze is het vaak aangewezen om over te gaan tot een geneeskundige behandeling om de natuurlijke smering te herstellen.

Het is zeer belangrijk om hierover te praten met uw arts of gynaecoloog.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-01-2016