Sommige vrouwen kiezen ervoor om continu de pil te nemen. Waarom? Hoe gaan ze daarbij precies te werk? Wat zijn de nadelen? Zijn er risico’s aan verbonden?

Elke pil werkt anders

Het innameschema verschilt sowieso al naargelang het type pil dat u gebruikt. ‘Continu gebruik’ betekent niet hetzelfde. Eerst moeten we een onderscheid maken tussen progestatieve (of continue) pillen en oestroprogestatieve pillen (of combinatiepillen).

 

Progrestatieve (of continue) pillen

Progrestatieve pillen moeten continu worden ingenomen. Eén strip bevat 28 werkzame tabletten die achter elkaar moeten worden genomen, zonder onderbreking. Deze pillen bevatten slechts één type hormoon (progesteron) en zijn geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen bij wie oestrogenen af te raden zijn. De maandstonden zijn doorgaans onregelmatiger dan met oestroprogestatieve contraceptiva.

Oestroprogestatieve pillen (of combinatiepillen)

Oestroprogestatieve pillen bevatten twee soorten hormonen: oestrogeen en progesteron. Ze vertegenwoordigen de meerderheid van alle voorgeschreven pillen. Het innameschema hangt af van het aantal tabletten per strip:

Strips met 21 tabletten

Eerst neemt u één tablet per dag gedurende 21 dagen (21 werkzame tabletten), vervolgens stopt u gedurende 7 dagen. De menstruatie treedt op tijdens die ‘stopweek’.
De achtste dag start u met een nieuwe strip van 21 tabletten enz.

Strips met 28 tabletten

U neemt zonder onderbreking 28 tabletten. Sommige ervan zijn werkzaam en bevatten hormonen, andere (vaak in een andere kleur) zijn nep. Afhankelijk van het soort pil kan zo’n strip:

  • 21 werkzame tabletten + 7 placebotabletten bevatten, of:
  • 24 werkzame tabletten + 4 placebotabletten.

Als alle werkzame en placebotabletten zijn uitgenomen, breekt de menstruatie door.

Continu pilgebruik: hoe?

Bevat uw strip 28 werkzame tabletten, dan gaat het al om continu pilgebruik. Hetzelfde geldt voor strips met 28 tabletten die placebo’s bevatten. Ook strips met 21 tabletten kunt u continu doornemen.

Na 21 dagen stopt u geen 7 dagen, maar start u meteen met een andere strip van 21 tabletten. In dat geval blijven de maandstonden uit.

Geen enkele studie is er tot nu toe in geslaagd om het maximale aantal pillenstrips te bepalen dat de vrouw ononderbroken mag nemen.

Prof. André Nazac, kliniekhoofd en hoofd van de afdeling gynaecologie van het UVC Brugmann.

Waarom de pil continu doornemen?

Een kwestie van comfort … of vergeetachtigheid

Verschillende strips met oestroprogestatieve pillen na elkaar nemen, is in de eerste plaats een kwestie van comfort. Het uitblijven van de maandstonden kan handig zijn om verschillende redenen: voor uw seksleven, om probleemloos te sporten of naar het zwembad te gaan, om vlot gynaecologische onderzoeken te ondergaan. Het continu uitnemen van strips met 21 tabletten kan de menstruatie tegenhouden.

Die treedt immers normaal gezien op zodra u stopt met uw contraceptivum. Doet u dat niet, dan wordt de menstruatie logischerwijze niet in gang gezet. Bevat uw strip 28 tabletten, waaronder placebo’s, dan mag u beginnen met een nieuwe strip als u de werkzame tabletten hebt uitgenomen (in dat geval gooit u de placebo’s weg). Een andere reden voor continu gebruik kan zijn dat u niet wilt vergeten om aan een nieuwe strip te beginnen. Na 7 dagen stoppen, vergeten sommige vrouwen immers om opnieuw te starten met de pil, met alle risico’s van dien voor een ongewenste zwangerschap.


Medische indicaties

Los van het comfort raden sommige gynaecologen hun patiëntes aan om verschillende strips met oestroprogestatieve pillen te nemen om medische redenen. Doordat hun maandstonden uitblijven, vermijden vrouwen die last hebben van een pijnlijk premenstrueel syndroom (pijn in de onderbuik, hoofdpijn, gezwollen borsten, prikkelbaarheid enz.) of van menstruatiesymptomen precies die ongemakken.

Continu pilgebruik kan aangewezen zijn bij vrouwen met endometriose of catameniale migraine (migraine die optreedt bij een daling van de natuurlijke hormoonspiegel of het stoppen met synthetische hormonen).

Welke nadelen?

Continu pilgebruik heeft één nadeel: ‘spotting’. Na 3 à 4 maanden kan er bij sommige vrouwen onverwacht gering bloedverlies optreden. Het is dan ook aan te raden om na 3 of 4 maanden gedurende één week te stoppen, of om opnieuw 3 of 4 strips met 21 tabletten uit te nemen. (Lees meer over de spotting)

Zijn er risico’s?

Nee! Het is niet riskanter om continu de pil te nemen dan om er één week per maand mee te stoppen. In beide gevallen zijn de risico’s dezelfde, met name de bekende risico’s die verbonden zijn aan de anticonceptiepil.

Een vleugje geschiedenis …

Toen de pil uitgevonden werd, was het ondenkbaar en onnatuurlijk voor vrouwen – en voor de maatschappij – dat een eenvoudig tabletje de menstruatie volledig zou laten verdwijnen. De stopweek werd bijgevolg bedacht om de menstruatiecyclus te imiteren en niet om medische redenen. Ook nu nog vinden sommige pilgebruiksters het onnatuurlijk om niet één keer per maand hun regels te krijgen – het schrikt hen af dat die compleet zouden verdwijnen! De onttrekkingsbloeding bij pilgebruik is in werkelijkheid een kunstmatige menstruatie, die alleen veroorzaakt wordt door het dalende hormoongehalte na het stoppen van de pil! Sommige vrouwen die andere anticonceptiemiddelen gebruiken, zoals een hormoonspiraaltje, een implantaat of injecties, menstrueren trouwens evenmin.

Dit artikel kwam tot stand onder leiding van prof. André Nazac, kliniekhoofd en hoofd van de afdeling gynaecologie van het UVC Brugmann.
Publicatiedatum: 27-10-2017