Waarom een anticonceptiemiddel gebruiken?
1. Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen
Dit is natuurlijk de belangrijkste reden. Geslachtsgemeenschap kan op elk ogenblik van de menstruatiecyclus een ongewenste zwangerschap tot gevolg hebben. Met een correct gebruikt voorbehoedsmiddel kunt u vrijen zonder het zwaard van Damocles boven uw hoofd.
2. Met het oog op de eerste keer
Anticonceptie heeft zowel betrekking op meisjes als op jongens. Pubers evolueren tijdens hun adolescentie en kunnen snel zin krijgen om met seksuele betrekkingen te beginnen. Beter voorkomen dan genezen. Gebruik daarom een dubbele bescherming: een anticonceptiemiddel en een condoom. Voor de meeste anticonceptiemiddelen, behalve voor condooms en een pessarium, is een bezoek aan een centrum voor gezinsplanning, een arts of een gynaecoloog vereist. Er is echter geen toestemming van de ouders nodig.
3. Omdat de ‘natuurlijke’ anticonceptiemethoden niet betrouwbaar zijn
Het terugtrekken vóór het klaarkomen (coïtus interruptus) heeft veel kans om te mislukken (22% in de praktijk 1).
De man kan vergeten terug te trekken of niet het juiste moment kiezen.
U kunt proberen de datum van de eisprong te berekenen. Op basis daarvan bepaalt men de ‘veilige’ periodes om te vrijen. De duur van de menstruatiecyclus varieert echter bij elke vrouw. Het is dus pas achteraf dat men de onvruchtbare periode kan kennen. En vergeet niet dat externe factoren (medicijnen, stress, enz.) de cyclus kunnen verstoren. In de praktijk is deze methode voor 75% betrouwbaar 2.
4. Om pijnlijke en hevige maandstonden te verminderen
Alle hormonale anticonceptiemiddelen kunnen helpen bij vrouwen die last hebben van menorragie (hevige menstruatie) en dysmenorroe (pijnlijke menstruatie).
5. Om de frequentie van de menstruatie te beïnvloeden
Gecombineerde hormonale anticonceptiemiddelen (pil, pleister, ring) regelen de menstruatiecyclus. De menstruatie treedt op om de 4 weken tijdens de periode waarin u ermee stopt. U kunt ze een of meerdere cycli uitstellen door de anticonceptie door te nemen en er dus geen week mee te stoppen.
Zie ook “De pil innemen zonder onderbreking”.
Progestatieve anticonceptie (progestatieve pil, implantaat, hormoonspiraal, injecties) vermindert de intensiteit van de menstruatie, maar kan er ook voor zorgen dat ze onvoorspelbaar wordt. Bij sommige vrouwen verdwijnt de menstruatie volledig zonder enig gevaar voor hun gezondheid of vruchtbaarheid.
6. Om de zwangerschappen te spreiden
Een vrouw kan amper enkele weken na de bevalling al opnieuw zwanger worden als zij of haar partner geen anticonceptiemethode gebruikt. Het is dus belangrijk om met een arts of een gynaecoloog te praten over een voorbehoedsmiddel dat aangepast is aan de situatie.
7. Om zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)
Een condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat beschermt tegen soa's en hiv. Om geen risico’s te nemen, moet men een condoom gebruiken wanneer men seks heeft met een nieuwe partner of als men een relatie met verschillende partners heeft.
Zie ook “Hoe een condoom correct aandoen” en “Het vrouwencondoom”.
8. Om een abortus te vermijden
Een abortus is een persoonlijke beslissing die een vrouw kan nemen wanneer ze goed geïnformeerd is over alle mogelijke opties in geval van een ongewenste zwangerschap. Dit kan een weloverwogen keuze zijn, maar kan ook vragen en onzekerheden met zich mee brengen. De centra voor gezinsplanning bieden een luisterend oor voor de vrouwen die dat wensen, evenals de mogelijkheid om op een objectieve manier te praten over de meest geschikte anticonceptie na een abortus.
9. Een middel tegen acne
Sommige pillen verminderen acne. Aangezien deze huidaandoening soms wordt veroorzaakt door een verstoord hormonaal evenwicht, kan een hormonaal middel een oplossing bieden.
10. Om het risico op bepaalde (maar niet alle) kankers te verminderen
Volgens sommige recente studies zou de pil het risico op bepaalde kankers verminderen. Het gaat onder andere om dikkedarmkanker, endeldarmkanker, baarmoederslijmvlieskanker en eierstokkanker. De pil heeft echter geen enkele invloed op borstkanker.
Hebt u vragen over anticonceptie? Maak dan een afspraak in een centrum voor gezinsplanning, bij uw huisarts of uw gynaecoloog.
Publicatiedatum : 03-02-16
Bronnen 1 en 2 : OMS, Medical eligibility criteria for contraceptive use - Part II, 5th edition (2015), p. 102