Foliumzuur, ook ‘folaat’ of ‘vitamine B9’ genoemd, speelt een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de foetus. Een tekort aan foliumzuur, voor of tijdens de zwangerschap, kan leiden tot ernstige complicaties, zoals misvorming van de neurale buis of mentale achterstand.

Het belang van foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is essentieel tijdens de zwangerschap. Het helpt namelijk bij de productie van het DNA en bijgevolg bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de wervelkolom, de hersenen en de schedel van de foetus. Foliumzuur speelt ook een rol in de aanmaak van de rode bloedcellen en het verkleint de risico's op een miskraam .

Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op afwijkingen van de neurale buis (het toekomstige ruggenmerg). Die kan zich bij een tekort niet goed sluiten en zo de vorming van de wervelkolom, de hersenen en de schedel nadelig beïnvloeden. Een afwijking van de neurale buis kan niet alleen leiden tot een ernstige handicap bij het kind, de foetus kan ook overlijden. Een open rug of spina bifida is zo’n afwijking die dankzij foliumzuur veel minder voorkomt.

Een tekort aan foliumzuur kan ook andere problemen veroorzaken bij de zuigeling, zoals een hazenlip, hartafwijkingen of een te laag geboortegewicht.

pourquoi-acide-folique-et-grossesse-font-ils-bon-menage-INTERNE

Foliumzuursupplementen voor de zwangere vrouw

Foliumzuursupplementen worden over het algemeen al voorgeschreven zodra u van plan bent om zwanger te worden. Door het foliumzuur al in te nemen vóór de bevruchting worden de risico's maximaal beperkt, aangezien de neurale buis zich tijdens de eerste weken van de zwangerschap sluit en vaak zelfs voordat de toekomstige mama weet dat ze zwanger is.

Deze vitamine B9-supplementen moeten dagelijks worden ingenomen, te beginnen minimaal 3 maanden voor de zwangerschap en daarna tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Supplementen zijn echter geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Foliumzuur zit in tal van voedingsmiddelen (vooral fruit en groenten):

  • In grote hoeveelheid: gist, spinazie, waterkers, witlof, molsla, veldsla, meloen, noten, kastanje en kikkererwten.
  • In middelmatige hoeveelheid: andere bladgroentes ((krop)sla, andijvie, kool, prei, artisjok), sperziebonen, erwtjes, radijs, asperge, biet, courgette, avocado, linzen, wortel, tomaat, ui, pompoen, maïs, paprika, citrusfruit, banaan, kiwi, rood fruit, dadels, vijgen, eieren, kaas en brood.
  • In kleine hoeveelheid: komkommer, selderij, aubergine, champignon, olijven, yoghurt, harde kazen van gekookte zuivel, aardappel, rijst, pasta, melk, vlees, vis, appel, peer, pruim, perzik en abrikoos.

Bij een gevarieerde voeding krijgt men dagelijks een dosis van 160 tot 320 µg (microgram) folaat binnen. Een zwangere vrouw heeft 400 µg per dag nodig 1, vandaar de foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap . In sommige gevallen worden hogere doses aanbevolen, zoals bij zwangere vrouwen met diabetes of ernstig overgewicht, vrouwen die aan epilepsie lijden of vrouwen die al problemen hebben gehad met een afwijking van de neurale buis.

Om meer te weten, lees de artikels "Welke vitamines moet ik nemen tijdens de zwangerschap?" en "Moet ik mijn voeding aanpassen tijdens de zwangerschap?"

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-16
Bron 1 : Hoge Gezondheidsraad, Foliumzuur Risk-Benefit Analyse, 7/12/2011