Wanneer moet men een arts raadplegen als een baby op zich laat wachten? Wat is het verschil tussen verminderde vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid?

Illu_sablier_infertilite

De baby laat op zich wachten: wanneer moet men zich zorgen maken?

Een koppel dat zich zorgen maakt omdat het zijn kinderwens niet in vervulling ziet gaan, zal pas medisch opgevolgd worden nadat het een tijdlang vruchteloos geprobeerd heeft om zwanger te worden. Men mag nooit uit het oog verliezen dat een koppel van nature nooit 100% vruchtbaar is. Bij elke menstruatiecyclus leidt seksueel verkeer maar in een op de vijf gevallen tot zwangerschap. Wacht dus even af voor je begint te twijfelen of te panikeren. In realiteit zal de medische opvolging afhangen van de leeftijd van de vrouw – de vruchtbaarheid neemt namelijk af naarmate men ouder wordt. De behandeling gaat sneller van start bij een vrouw die 35 jaar of ouder is.

Verminderde vruchtbaarheid ...

  • Wanneer het helemaal onmogelijk is om zwanger te worden, spreekt van onvruchtbaarheid of steriliteit. We hebben hier te maken met een onomkeerbare toestand, die bijvoorbeeld verband houdt met het ontbreken van eileiders of de baarmoeder, of de afwezigheid van levende zaadcellen in het sperma.

    In dat geval kan het koppel alleen een kind krijgen met medische hulp.

... onvruchtbaarheid?

  • Verminderde vruchtbaarheid of subfertiliteit is daarentegen van voorbijgaande aard of kan worden behandeld. Het gebeurt zelden dat men de oorzaak voor verminderde vruchtbaarheid slechts bij een van beide partners moet zoeken. Er is dus sprake van verminderde vruchtbaarheid bij het koppel. Gemiddeld heeft 1 koppel op 8 te kampen met onvruchtbaarheidsproblemen. Bij verminderde vruchtbaarheid ligt de oorzaak in 1/3 van de gevallen bij de man, in 1/3 van de gevallen bij de vrouw en in 1/3 van de gevallen bij beiden (of geen verklaring)1.

Wie meer wil weten, lees het artikel ‘Hoe weet ik of ik subfertiel ben?’

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-16
Bron 1 : www.resolve.org/about/fast-facts-about-fertility.html?