Wat is de babyblues?
Neerslachtig na de bevalling
De babyblues treedt gewoonlijk 3 tot 5 dagen na de bevalling op en duurt enkele dagen. Tijdens die periode voelt u allerlei emoties tegelijk: vreugde, trots en liefde voor uw baby, maar ook een beklemmend gevoel en angst. U huilt zonder duidelijke reden en voelt zich eenzaam en depressief. Dat gevoel is normaal en komt bij veel kersverse mama’s voor, vaak zelfs zonder dat ze het beseffen.
Ook de papa’s blijven niet gespaard van dit dipje. Mannen die vader worden, krijgen er een pak nieuwe verantwoordelijkheden en verplichtingen bij en dat kan hen soms beangstigen. Bovendien voelen ze zich vaak buitengesloten door de band tussen moeder en kind (vooral tijdens de borstvoeding).
De oorzaken van de babyblues
De babyblues kan ontstaan door verschillende factoren:
- De hormonen: na de bevalling verandert heel uw hormoonhuishouding. De zwangerschapshormonen verdwijnen geleidelijk en het lichaam maakt nieuwe hormonen aan om de borstvoeding te stimuleren.
- Lichamelijke veranderingen: negen maanden lang hebt u in uw buik iets voelen groeien en bewegen. Nu voelt u plots een leegte.
- Nieuwe verantwoordelijkheden: vanaf nu bent u verantwoordelijk voor iemand anders. U moet zich bezighouden met uw baby, hem verzorgen en zorgen dat hij groot wordt. Dat is een volkomen nieuwe rol die u van dag tot dag zult moeten leren.
- Vermoeidheid: bij de vermoeidheid van de bevalling en de korte nachten van uw baby komt nog het vele bezoek, wat na een tijdje erg uitputtend is.
- De omgeving: uw omgeving kan uw gevoelens soms onbewust minimaliseren, wat uw schuldgevoel over uw neerslachtigheid nog vergroot. Of misschien is uw omgeving te veel afwezig waardoor u niet de verwachte hulp krijgt.
De vreugde van het moederschap terugvinden
De babyblues is geen ziekte en gaat meestal vanzelf over (wanneer de hormonen terug gestabiliseerd zijn) zonder geneesmiddelen. Toch is het raadzaam om te rusten zodra u dat kunt zodat u niet oververmoeid raakt. Zorg goed voor uzelf en doe het rustig aan.
Zorg ook dat u gezelschap hebt. Neem contact op met uw naasten (familie en vrienden) of met deskundigen als dat nodig is, bijvoorbeeld om specifiek te helpen met uw baby of enkel om te praten. U kunt ook altijd naar uw arts of de kraamkliniek bellen voor advies.
De babyblues is niet hetzelfde
als een postnatale depressie
Als uw depressieve gemoedstoestand erger wordt, blijft duren of veel later na de bevalling optreedt, is er sprake van een postnatale depressie en niet meer van de babyblues. Deze vorm van depressie kan optreden tijdens de 6 maanden na uw bevalling en duurt verschillende maanden, soms zelfs langer dan een jaar.
Een postnatale depressie wordt beschouwd als een ziekte en kan worden behandeld. Daar bestaan verschillende middelen voor: psychotherapie (om over uw negatieve gevoelens te praten en ermee naar buiten te komen) en antidepressiva (al dan niet combineerbaar met borstvoeding).
Publicatiedatum : 11-01-16