Zware neerslachtigheid, langdurige vermoeidheid en angst zijn de kernwoorden van een postnatale depressie, ook post-partumdepressie genoemd.Deze ziekte komt vaker voor dan men denkt. Ze wordt dikwijls verward met de babyblues, maar toch is er een onderscheid. Wat houdt een postnatale depressie precies in? Wat zijn de symptomen, de oorzaken en de behandelingen?

Het verschil tussen een postnatale depressie en de babyblues

De babyblues gaat gepaard met vermoeidheid, stress en neerslachtigheid en treedt gewoonlijk drie dagen na de bevalling op. Dit komt door de hormoondaling die op dat moment plaatsvindt en duurt maar enkele dagen.

Een postnatale depressie kan weken of zelfs maanden na de bevalling nog optreden. De angstgevoelens en neerslachtigheid die daarmee gepaard gaan, zijn veel intenser en hardnekkiger. Deze vorm van depressie wordt beschouwd als een ziekte en vereist een aangepaste behandeling.

De symptomen herkennen

Een postnatale depressie is moeilijk te diagnosticeren. Veel jonge mama’s zwijgen immers over hun gevoelens uit angst om niet begrepen te worden of om te worden aanzien als een slechte moeder. Sommigen weten gewoon niet hoe ze de symptomen van een post-partumdepressie kunnen herkennen.

Een postnatale depressie is gewoonlijk te herkennen aan de volgende tekenen :

  • Angst om het moederschap niet aan te kunnen, om een slechte moeder te zijn
  • Geen belangstelling en geen plezier meer hebben in de dingen die u vroeger graag deed
  • Het gevoel overstelpt te worden door de nieuwe verantwoordelijkheden
  • Constant gevoel van uitputting
  • Slaapproblemen (zelfs slapeloosheid)
  • Gebrek aan eetlust
  • Schuldgevoel
  • Neerslachtigheid, zin om te huilen
  • Gevoel van eenzaamheid

Elke kersverse mama ervaart die emoties wel eens, maar bij een postnatale depressie beheersen die gevoelens het dagelijkse leven .

Een postnatale depressie behandelen

Door een postnatale depressie voelt u zich niet alleen slecht, ze heeft ook een impact op heel uw omgeving en vooral op uw partner, maar ook op uw baby. De gevoelens die men ervaart kunnen een afstand creëren en de opbouw van de emotionele en vertrouwelijke band tussen moeder en kind bemoeilijken . Om dergelijke gevolgen te voorkomen, zijn verschillende behandelingen mogelijk die ook kunnen worden gecombineerd om deze ziekte te overwinnen.

Medische begeleiding

De beste oplossing om een postnatale depressie aan te pakken, is erover praten met uw omgeving en uw gevoelens uiten. Daarnaast is het raadzaam uw huisarts te raadplegen en zelfs een psycholoog of psychiater.

Antidepressiva

Een arts kan antidepressiva voorschrijven na de zwangerschap om uw stemming te stabiliseren. Als u borstvoeding geeft, kies dan voor aangepaste antidepressiva (met paroxetine en sertraline in plaats van fluoxetine). Een geringe hoeveelheid van die bestanddelen kan immers in uw melk terechtkomen. Praat erover met uw arts als uw baby tekenen van slaperigheid en prikkelbaarheid begint te vertonen.

Uw levensstijl

Door uzelf en uw lichaam goed te verzorgen, verbetert u ook uw geestelijke gezondheid. Als u last hebt van een postnatale depressie, zorg dan dat u voldoende rust, gezond en evenwichtig eet en stress vermijdt. U kunt een luchtje gaan scheppen tijdens een wandeling of hulp vragen aan uw omgeving (op de baby passen, helpen bij het huishouden, enz.).

la-depression-post-partum-quest-ce-que-cest-INTERNE

Een depressie voorkomen

De oorzaken van een postnatale depressie zijn nog altijd niet volledig duidelijk. Nochtans kunnen bepaalde situaties in combinatie met de veranderde hormoonhuishouding op het einde van de zwangerschap een rol spelen :

  • Weinig steun van de omgeving
  • Sociale problemen (financieel, huisvesting, werk, enz.)
  • Relatieproblemen
  • Een moeilijke bevalling die tot gezondheidsproblemen heeft geleid of een voortijdige bevalling
  • Problemen met de borstvoeding
  • Een tienerzwangerschap
  • Een voorgeschiedenis van depressies
  • Psychische problemen
  • Een eerdere postnatale depressie

In sommige gevallen zijn tijdens de zwangerschap al voortekenen van een postpartum depressie te herkennen. Daarom raden sommige instellingen een raadpleging aan tijdens de 4de maand van de zwangerschap. Tijdens die raadpleging wordt enkel gekeken naar de psychologische toestand van de toekomstige mama.

De arts of vroedvrouw zal tijdens deze consultatie de verschillende bovenstaande punten aankaarten. Hij of zij controleert ook of een traumatische ervaring uit de kindertijd van de moeder opnieuw zou kunnen opduiken (overlijden van een naaste, moeilijke relatie met een van de ouders, enz.).

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-2016