Wat is witverlies? Waar komt het vandaan? Waarvoor dient het?
Wanneer moet men zich zorgen maken?

point-d-interrogation

Wat is witverlies?

Witverlies, ook vaginale afscheiding of leukorroe genoemd, is een natuurlijke slijmafscheiding uit de vagina. Die witte of doorzichtige secreties met kleverige textuur komen voor tijdens het volledige vruchtbare leven van de vrouw, van enkele jaren vóór de eerste menstruatie tot de menopauze. Dat witverlies geeft aan dat de geslachtsorganen juist functioneren. Sommige vormen van witte vloed kunnen echter wijzen op een genitale infectie.

Waar komt witverlies vandaan?

Dankzij die slijmafscheidingen uit de vagina en de baarmoeder kan de vagina:

  • zichzelf reinigen en beschermen tegen bacteriën

    De vagina bestaat uit cellen die voortdurend vernieuwd worden, net als de huid. De vaginale afscheiding die de vaginawanden bedekt, komt, vermengd met het baarmoederhalsslijmvlies, naar buiten ter hoogte van de vulva. Dankzij die secretie worden dode cellen verwijderd om plaats te maken voor nieuwe cellen, en verdwijnen ook eventuele ziektekiemen die tot ontwikkeling kwamen in de vagina.

  • vochtig blijven

    Witverlies vormt een natuurlijk glijmiddel. Wanneer de vrouw tijdens de geslachtsgemeenschap opgewonden geraakt, wordt er meer vaginaal vocht afgescheiden, waardoor er gemakkelijker iets in de vagina kan glijden. Op die manier kan het sperma zich ook sneller een weg banen in de baarmoederhals.

Wanneer moet ik me zorgen maken over witverlies?

De vaginale flora bestaat uit micro-organismen met bacteriën die op natuurlijke wijze aanwezig zijn in de vagina. De vaginale flora beschermt de vagina tegen aanvallen door microben. Als ziekteverwekkende bacteriën doordringen in de vagina verandert het witverlies van textuur, kleur en zelfs van geur.

Content-light-vader
Als alles goed gaat, is de vaginale afscheiding wit of doorzichtig van kleur. Dikte en hoeveelheid hangen af van de hormonale perioden waarin ze voorkomt.
Die verschillen wanneer een vrouw ovuleert of zwanger is bijvoorbeeld.

Inconveniant-light-vader
Als er een probleem is, kan het witverlies vies ruiken. Het kan heel dik en kleverig worden, en gepaard gaan met jeuk of een branderig gevoel. Dat kan wijzen op een eventuele infectie of een vaginale schimmelaandoening. In dat geval is het nodig om een arts of gynaecoloog te raadplegen en over te gaan tot een behandeling.

Een goede dagelijkse intieme hygiëne kan heel wat infecties voorkomen.

Meer informatie vindt u in ons artikel ‘De intieme hygiëne’.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-01-16