Wat gebeurt er in de puberteit? Wat is het doel van de puberteit?
In dit artikel vind je alle antwoorden op jouw vragen over puberteit.

point-d-interrogation

Wat gebeurt er in de puberteit?

De puberteit is de biologische fase tussen de kindertijd en de adolescentie. Het is een periode waarin het lichaam heel wat fysieke en psychologische veranderingen ondergaat. Geleidelijk aan verandert het kleine meisje in een jonge vrouw, die later kinderen kan baren.

De puberteit is een normaal en natuurlijk verschijnsel, op een bepaald moment krijgt iedereen er mee te maken. Maar omdat geen enkel lichaam gelijk is, is het moment waarop de veranderingen verschijnen anders bij elke mens, en dat geldt ook voor hun duur en snelheid.

Wanneer begint de puberteit?

Bij meisjes begint de puberteit gemiddeld op 9 tot 10-jarige leeftijd, bij jongens start ze gewoonlijk rond de 12 jaar. Maar ze kan ook vroeger of later beginnen.

Dat veranderingsproces gebeurt niet zomaar van de ene op de andere dag: het duurt ongeveer zes jaar en is bij meisjes gemiddeld voltooid rond de leeftijd van 16 jaar; bij jongens rond 18 jaar.

Ligne_temps_puberte

Iedereen heeft zijn eigen ritme! De puberteit is niet gebonden aan een vaste leeftijd, want elk lichaam is verschillend.

Ongeveer twee jaar na het begin van de puberteit verschijnen de eerste regels. Jouw lichaam is dan klaar voor seks en je kunt ook zwanger worden. MAAR, jouw lichaam is klaar … Jijzelf bent dat misschien niet!

Lees ook ons artikel ‘Mijn eerste menstruatie’

De puberteit, een kwestie van hormonen

 

Typisch voor de puberteit zijn de ingrijpende fysieke veranderingen die worden uitgelokt door de aanmaak van geslachthormonen.

Alles begint in de hersenen, meer bepaald in de hypothalamus (2) en de hypofyse (1). Deze organen produceren hormonen die de eierstokken stimuleren.

puberte_histoires_hormones

1.Hypofyse - 2. Hypothalamus - 3. Bijnieren

Die eierstokken maken dan progesteron en oestrogenen die werken op verschillende plaatsen in het lichaam. Dankzij die hormonen kunnen de borsten en de geslachtshormonen zich ontwikkelen en groeit er haar.

Naast de hormonen die aangemaakt worden door de eierstokken zijn er nog andere hormonen (androgenen), die geproduceerd worden door de bijnier (3) en die ook een rol spelen bij de ontwikkeling.

De puberteit, jouw lichaam verandert

De puberteit staat gelijk met grote veranderingen bij het jonge meisje. Soms is het een moeilijke periode, want men voelt zich niet thuis in zijn eigen lichaam, maar ook niet in zijn hoofd.

Om die veranderingen te leren kennen en aanvaarden, moet je begrijpen wat er echt gebeurt. Wie meer wil weten, kan daarover een en ander lezen in ons artikel ‘De puberteit: de veranderingen in mijn lichaam’.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 12-02-2016