Welke anticonceptie voor zwaarlijvige vrouwen?
De risico’s van anticonceptie bij zwaarlijvige vrouwen
Obesitas is een van de factoren die het risico op cardiovasculaire en trombo-embolische aandoeningen vergroot wanneer gecombineerde hormonale anticonceptie wordt genomen. Welke anticonceptie wordt dan best gekozen? Bij een BMI van meer dan 35 en in aanwezigheid van andere factoren met cardiovasculair risico (meer dan 35 jaar oud, roken, verhoogde bloeddruk, diabetes of familiale of persoonlijke antecedenten van trombo-embolische aandoening) is het aangewezen oestrogenen te vermijden en de voorkeur te geven aan een spiraaltje of anticonceptiemiddelen met uitsluitend progestageen, hetzij oraal, hetzij ingeplant. Het enige nadeel bij het weglaten van oestrogeen bestaat erin dat sommige vrouwen onregelmatige bloedingen krijgen.
Belang van anticonceptie
Anticonceptie bij zwaarlijvige vrouwen is zeer belangrijk omdat ze meer blootgesteld zijn aan verloskundige en neonatale complicaties: miskraam, hypertensie, zwangerschapsdiabetes, enz. Nochtans is bij zwaarlijvige vrouwen het aantal afgebroken of ongewenste zwangerschappen hoger. Is de gebruikte anticonceptie bij hen dan minder doeltreffend? Dat is een vraag die men moeilijk kan beantwoorden aangezien vrouwen met een BMI van meer dan 25 dikwijls uitgesloten zijn van klinische studies over anticonceptie. Een mogelijke verklaring kan men vinden in het syndroom dat bij vrouwen met overgewicht veel voorkomt, het polycysteus-ovariumsyndroom. Ze zijn vaak minder regelmatig, hebben ook minder eisprongen en denken dat ze minder vruchtbaar zijn, wat een verminderde waakzaamheid rond anticonceptie kan teweegbrengen.
Als anticonceptie een probleem is bij zwaarlijvige vrouwen, dan moet ook het probleem van de obesitas worden aangepakt en niet alleen de anticonceptie. Obesitas veroorzaakt talrijke gezondheidsproblemen: hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsproblemen …
Wat met de vrouwen die een bariatrische ingreep ondergingen?
Na een bariatrische ingreep kan een verminderde doeltreffendheid van anticonceptie optreden. Het traject van de opgenomen voeding kan gewijzigd zijn en braakneigingen teweegbrengen, waardoor de hormonen in het orale anticonceptiemiddel minder goed door het organisme opgenomen worden. In dat geval is het aangewezen een anticonceptiemiddel te gebruiken dat niet oraal wordt ingenomen: een pleister, implantaat, spiraaltje of vaginale ring.
Sommige artsen menen dat het risico op malabsorptie hoger is bij een bariatrische ingreep, gekoppeld aan een biliopancreatische diversie van het type bypass, maar hierover bestaat geen wetenschappelijke consensus. Bovendien raadt men vrouwen die een bariatrische ingreep ondergingen aan het eerste jaar na de ingreep een zwangerschap te vermijden. Mogelijke problemen van malabsorptie kunnen voedingstekorten voor de foetus opleveren.
Wat te doen in geval van een noodgeval?
Hoe hoger de BMI, hoe ondoeltreffender de morning-afterpil. Binnen de vijf dagen die volgen op een onveilig seksueel contact kan aan de zwaarlijvige vrouw de plaatsing van een koperspiraal worden voorgesteld.
Hoe de body mass index (BMI) berekenen?
De BMI is de verhouding tussen gewicht (in kg) en lengte (in m2):
-
- Ondergewicht: < 18,5
- Normaal gewicht: 18,5 < 24,9
- Overgewicht: 25 < 29,9
- Obesitas: 30 < 34,9
- Ernstige obesitas: 35 < 39,9
- Massieve of morbide obesitas: ≥ 40
Bronnen :'Obesitas en anticonceptie', dr. Maningart, CHU Saint-Pierre, 'Welke anticonceptie voor een zwaarlijvige patiënte?' Realiteit in gynaecologie en verloskunde # 167_januari/februari 2013, J. Berdah, 'Hormonale anticonceptie bij de obese vrouw', Groupe hospitalier Pitié-Salpêtrière-Endocrinologie en voortplantingsgeneeskunde – Anne Bachelot
Publicatiedatum : 22-05-2018