Als uw arts een zwangerschapsdiabetes (Lees meer) vaststelt, zal hij u aanraden uw voeding aan te passen. Men zal dan eerder spreken over het herstel van een evenwichtige voeding dan over een echt dieet. Enkele raadgevingen om u een beter inzicht te geven.

Eerste fase: een diabetaloog raadplegen

Het is vooral aanbevolen om een diabetaloog te raadplegen. In het algemeen zal uw specialist u een aangepast dieet voorstellen om uw glycemiegehalte te regelen voordat hij u een orale diabetesbehandeling of een insulinebehandeling zal voorstellen. Vaak volstaat deze aanpassing van het dieet. Begin in ieder geval nooit een dieet op uw eentje, vooral niet tijdens een zwangerschap.

Het dieet schrijft een verlaagd gehalte aan koolkydraten voor en geeft de voorkeur aan voedingswaren met een lage glycemische index.

De meter van de bloedsuikerspiegel

De raadgevingen van onze specialist volgend, kunt u een beroep doen op een meter voor de bloedsuikerspiegel zodat u zelf kunt controleren wat u eet en in welke hoeveelheid. Aangezien de drempel van elke persoon verschillend is, kunt u evalueren welke portie van een bepaald voedingsmiddel voor u geschikt is.

Een zelfcontrole van de glycemische index nuchter, tussen 4 tot 6 keer per dag, is nodig om de ziekte beter te beheersen en eventuele ongemakken verbonden aan hypoglycemie te vermijden.
Deze systemen worden trouwens volledig of gedeeltelijk terugbetaald door uw medische verzekeraar. Aarzel niet om inlichtingen te vragen bij uw arts.

Herstel van een evenwichtige voeding

Het is geen kwestie van gewicht te verliezen, maar om de maaltijden weer in evenwicht te brengen en de voorkeur te geven aan een gevarieerde voeding, rijk aan fruit en groente en om bij voorkeur zetmeelhoudende producten met een lage glycemische index te consumeren (volle rijst, vol brood, peulvruchten,…).

Het gaat er vooral niet om honger te lijden, maar om de snelle suikers te beperken en voorkeur te geven aan vezels en zetmeelhoudende producten en een evenwicht te behouden in de aanvoer van eiwitten en vetstoffen. Noteer dat het dieet individueel wordt aangepast volgens uw eetgewoonten. Daarom zal uw diabetoloog u een diëtiste aanraden die sneller inzicht zal hebben in uw levensstijl.

Welke voedingsmiddelen genieten te voorkeur en welke zijn te vermijden?

Het gaat er ook om gesuikerde dranken en zoete hapjes te beperken (en indien mogelijk totaal weg te laten), de consumptie van fruit te beperken tot maximum 3 porties per dag en de voorkeur te geven aan minder gesuikerd fruit (kies bijvoorbeeld eerder voor een appel dan voor een perzik) en vermijd getransformeerde voeding.

U moet vooral drie voedingsmiddelen vermijden:

Gesuikerde dranken

Dranken zoals frisdranken, fruitsap en energiedrinks, net als sommige gearomatiseerde dranken bevatten een zeer hoog suikergehalte. Drink in de plaats daarvan onbeperkt water. Als u toch bezwijkt voor fruitsap, geef dan de voorkeur aan geperst fruit of een natuurlijk sap, zonder toegevoegde suiker, maar altijd met mate en bij voorkeur bij de maaltijd.

Smeerpasta’s, confituren en honing

Naast het feit dat ze veel vetstoffen bevatten die een dikmakend effect hebben, bevatten deze voedingswaren ook extreem veel suiker. U kunt deze bijvoorbeeld vervangen door notenboter die de verhoging van de bloedsuikerspiegel beperkt en helpt om de opname van vetstoffen door het lichaam te vertragen.

Gesuikerde en kunstmatige producten

Snoepjes, latten chocolade, suikerwaren en andere kunstmatige producten zijn verboden bij zwangerschapsdiabetes omdat ze bijna uitsluitend uit suiker bestaan. Nagerechten, banketbakkerij en ijs moeten voorbehouden blijven voor uitzonderlijke omstandigheden en mogen alleen worden geconsumeerd als uw diabetoloog dat toestaat .


(glycemische index van voeding)

De maaltijden opdelen

Er zal u ook worden aangeraden om de maaltijden op te delen om de koolhydraten te verdelen die u gedurende de dag opneemt en om de regeling van de glykemische index te vereenvoudigen. 3 maaltijden en 2 tussendoortjes (één ‘s morgens en één in de namiddag). Het geniet de voorkeur om vaak een kleine hoeveelheid te eten en op regelmatige uren. Nogmaals, het is natuurlijk niet de bedoeling om kilo’s te verliezen. Het is dus geen kwestie van een streng dieet.

Voorbeelden van menu's

Uw specialist zal voor u een gedetailleerd dieet uitwerken dat aangepast is aan uw medische antecedenten en uw levensritme. Ter indicatie geven wij u hieronder een voorbeeld om u een duidelijker beeld te geven van wat u wacht:

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 24-03-2017
Bronnen : GGOLFB.be - Fédération des diabétiques