Welke voeding bij zwangerschapsdiabetes
Eerste fase: een diabetaloog raadplegen
Het is vooral aanbevolen om een diabetaloog te raadplegen. In het algemeen zal uw specialist u een aangepast dieet voorstellen om uw glycemiegehalte te regelen voordat hij u een orale diabetesbehandeling of een insulinebehandeling zal voorstellen. Vaak volstaat deze aanpassing van het dieet. Begin in ieder geval nooit een dieet op uw eentje, vooral niet tijdens een zwangerschap.
Het dieet schrijft een verlaagd gehalte aan koolkydraten voor en geeft de voorkeur aan voedingswaren met een lage glycemische index.
De meter van de bloedsuikerspiegel
De raadgevingen van onze specialist volgend, kunt u een beroep doen op een meter voor de bloedsuikerspiegel zodat u zelf kunt controleren wat u eet en in welke hoeveelheid. Aangezien de drempel van elke persoon verschillend is, kunt u evalueren welke portie van een bepaald voedingsmiddel voor u geschikt is.
Een zelfcontrole van de glycemische index nuchter, tussen 4 tot 6 keer per dag, is nodig om de ziekte beter te beheersen en eventuele ongemakken verbonden aan hypoglycemie te vermijden.
Deze systemen worden trouwens volledig of gedeeltelijk terugbetaald door uw medische verzekeraar. Aarzel niet om inlichtingen te vragen bij uw arts.
Herstel van een evenwichtige voeding
Het is geen kwestie van gewicht te verliezen, maar om de maaltijden weer in evenwicht te brengen en de voorkeur te geven aan een gevarieerde voeding, rijk aan fruit en groente en om bij voorkeur zetmeelhoudende producten met een lage glycemische index te consumeren (volle rijst, vol brood, peulvruchten,…).
Het gaat er vooral niet om honger te lijden, maar om de snelle suikers te beperken en voorkeur te geven aan vezels en zetmeelhoudende producten en een evenwicht te behouden in de aanvoer van eiwitten en vetstoffen. Noteer dat het dieet individueel wordt aangepast volgens uw eetgewoonten. Daarom zal uw diabetoloog u een diëtiste aanraden die sneller inzicht zal hebben in uw levensstijl.
Welke voedingsmiddelen genieten te voorkeur en welke zijn te vermijden?
Het gaat er ook om gesuikerde dranken en zoete hapjes te beperken (en indien mogelijk totaal weg te laten), de consumptie van fruit te beperken tot maximum 3 porties per dag en de voorkeur te geven aan minder gesuikerd fruit (kies bijvoorbeeld eerder voor een appel dan voor een perzik) en vermijd getransformeerde voeding.
U moet vooral drie voedingsmiddelen vermijden:
Gesuikerde dranken
Smeerpasta’s, confituren en honing
Gesuikerde en kunstmatige producten
(glycemische index van voeding)
De maaltijden opdelen
Er zal u ook worden aangeraden om de maaltijden op te delen om de koolhydraten te verdelen die u gedurende de dag opneemt en om de regeling van de glykemische index te vereenvoudigen. 3 maaltijden en 2 tussendoortjes (één ‘s morgens en één in de namiddag). Het geniet de voorkeur om vaak een kleine hoeveelheid te eten en op regelmatige uren. Nogmaals, het is natuurlijk niet de bedoeling om kilo’s te verliezen. Het is dus geen kwestie van een streng dieet.
Voorbeelden van menu's
Uw specialist zal voor u een gedetailleerd dieet uitwerken dat aangepast is aan uw medische antecedenten en uw levensritme. Ter indicatie geven wij u hieronder een voorbeeld om u een duidelijker beeld te geven van wat u wacht:
Publicatiedatum : 24-03-2017
Bronnen : GGOLFB.be - Fédération des diabétiques