De geheimen van intieme hygiëne (Vragen van vrouwen)
De intieme zone verdient speciale aandacht. Wat doet u beter niet en welke goede hygiënische gewoonten neemt u aan voor een evenwichtige vaginale flora?

Intieme hygiëne: zorgen voor een evenwichtige vaginale flora

Onder intieme hygiëne verstaat men de dagelijkse handelingen die men moet uitvoeren om infecties van de geslachtorganen te voorkomen. We denken hierbij aan de vulva en vooral aan de vagina.

De vagina bevat verschillende soorten goede en slechte bacteriën, die in normale omstandigheden in evenwicht zijn. Dat geheel vormt de vaginale flora. Het kwetsbare evenwicht van die vaginale flora moet altijd beschermd worden. Op die manier voorkomt men dat de vagina aangevallen wordt door externe microben zoals schimmelaandoeningen en infecties. Die kunnen worden veroorzaakt door té vaak wassen en ook tijdens het vrijen.

Meer informatie is te vinden in het artikel ‘Wat verstaat men onder vaginale flora?’‘Wat verstaat men onder vaginale flora?’.

Te vermijden gewoonten voor een goede intieme hygiëne

Om een evenwichtige vaginale flora te behouden, doet u er goed onderstaande gewoonten te vermijden:

 • Was je intieme zone niet te vaak. Voor een goede intieme hygiëne moet je jezelf genoeg, maar niet te vaak wassen! Gewoon twee keer per dag (‘s ochtends en ‘s avonds) wassen volstaat om onaangename geurtjes te vermijden;
 • Draag je kleding niet te strak, want als gevolg van de wrijving en het gebrek aan verluchting krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen;
 • Vermijd intiemsprays en geparfumeerde zeep die irritatie en jeuk veroorzaken, en die leiden tot de ontwikkeling van schimmelaandoeningen rond de vulva en in de vagina;
 • Gebruik geen vaginale douches – maak de binnenkant van de vagina dus niet schoon. Een dergelijke reiniging is té agressief voor de vaginale flora en bevordert de ontwikkeling van bacteriën. Het inwendige deel van de vagina reinigt zichzelf en heeft geen douches nodig.
 • Draag geen natte kleren, want vochtigheid bevordert de toename van bacteriën.

Aarzel niet om uw arts of gynaecoloog te raadplegen als u last hebt van kwaaltjes door een verstoorde vaginale flora.

Wat zijn de goede gewoonten voor een goede intieme hygiëne?

Met de onderstaande acht tips zorg je voor een onberispelijke intieme hygiëne, vermijd je onaangename geurtjes en voorkom je bacteriële aanvallen:

 1. Gebruik voor de intieme verzorging bij voorkeur uw handen en vermijd washandjes, want die vormen een echte broeihaard van microben. Als u dan toch washandjes gebruikt, vervang ze dan bij elke wasbeurt.
 2. Was uw intieme zone maar niet het inwendige deel van de vagina;
 3. Gebruik een neutrale zeep zonder parfum met een aangepaste pH;
 4. Droog uw intieme zone zachtjes na elke intieme verzorging – wrijf daarbij van voren naar achteren;
 5. Was uw intieme zone dagelijks, maar beperk de intieme verzorging tot twee keer per dag (‘s ochtends en ‘s avonds);
 6. Veeg u na een toiletbezoek altijd van voren naar achteren schoon. Op die manier voorkomt u dat er bacteriën in de vagina terechtkomen;
 7. Trek elke dag schoon ondergoed aan;
 8. Ga regelmatig op consultatie bij een gynaecoloog.

Meer informatie is te vinden in onze andere artikelen over de intieme hygiëne tijdens de menstruatie, het sporten, de zwangerschap en de menopauze.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche

Publicatiedatum : 11-01-2016