Tijdens de zwangerschap kunt u evengoed profiteren van het mooie weer. Als u zich aan enkele voorzorgsmaatregelen houdt, kunt u probleemloos genieten van de zon. Let echter altijd goed op. Door de hormonen wordt de huid namelijk gevoeliger voor zonnestralen en er zijn wel degelijk risico's.

De zon: bron van vitamine D

De zon is niet alleen goed voor uw humeur, ze zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby.
U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.

Opgepast voor het zwangerschapsmasker

Het zwangerschapsmasker, met de wetenschappelijke naam chloasma, is een hyperpigmentatie van de huid : bruine vlekjes die voornamelijk op het gelaat voorkomen. Het zwangerschapsmasker verschijnt meestal tussen de 4de en 6de maand. Het wordt veroorzaakt door de hogere hormoonspiegel die de productie van melanine stimuleert en voor een bovenmatige pigmentatie zorgt. Blootstelling aan de zon kan een zwangerschapsmasker veroorzaken of verergeren.

Deze bruine vlekjes verschijnen meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip, maar kunnen ook op de buik (bruine streep), op de tepels, in de oksels en op littekens voorkomen. Meestal verdwijnen ze vanzelf weer in de loop van het jaar na de bevalling. Gaan de vlekjes niet weg? Raadpleeg dan een dermatoloog, die aangepaste zalf zal voorschrijven.

grossesse-et-soleil-bonne-ou-mauvaise-idee-INTERNE

Andere gevaren van zonnen tijdens de zwangerschap

Blootstelling aan de zon als u zwanger bent, vormt geen direct risico voor de foetus. Die kan er echter wel last van ondervinden als u het te warm hebt of uitgedroogd bent.
Bovendien hebben zwangere vrouwen vaak een gevoeligere huid, waardoor ze gemakkelijker verbranden . Houd dus uw moedervlekjes in de gaten want die kunnen tijdens de zwangerschap verschijnen of veranderen.

Conclusie: neem voorzorgsmaatregelen

Zoals u hierboven kunt lezen, is zonnen tijdens de zwangerschap goed voor de aanmaak van vitamine D. Maar om eventuele risico's te vermijden (vooral voor de huid), let u best op het volgende :

  • Blijf uit de zon tussen 12.00 u en 16.00 u. Dan zijn de stralen namelijk het sterkst.
  • Bescherm uw gezicht en lichaam met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. U kunt ook een hoed en lange kleding dragen.
  • Blijf niet te lang in de zon en gebruik geen lichtgevoelige producten zoals parfum.
  • Zorg dat uw vochtgehalte op peil blijft en drink meer dan 1,5 liter water per dag.
Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-2016