“Aan de vorm van de buik van een zwangere vrouw kan je het geslacht van de baby raden”, “Een glaasje alcohol is toegestaan”, “Je moet voor twee eten”, enz. Er zijn tal van fabeltjes rond de zwangerschap. Sommige blijken gegrond, andere zijn dan weer gewoon speculatie of vooroordelen. Laat u niet langer beetnemen en ontdek hier de antwoorden op de populairste fabeltjes.

Grossesse_idees_recues

Je kan het geslacht van de baby raden aan de vorm van de buik

In de volksmond wordt gezegd dat de vorm van de buik van een zwangere vrouw het geslacht van haar toekomstige baby bepaalt. Als het een puntbuik is, en u de foetus vooraan en laag draagt, dan wordt het een jongen. Als de buik rond is en u draagt de baby hoog en rondom, dan wordt het een meisje.

Al deze theorieën zijn fabeltjes. De vorm van de buik hangt immers vooral af van de positie van de foetus. Het feit of u al dan niet uw eerste kind verwacht, kan ook een rol spelen. De enige betrouwbare methode om het geslacht van uw toekomstige baby te kennen, is de echografie. Sommige tests (onderzoek van het foetaal DNA met behulp van een bloedonderzoek van de moeder of een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest) kunnen ook uitsluitsel geven over het geslacht van de foetus, maar die worden enkel uitgevoerd om medische redenen.

U mag niet meer met het vliegtuig reizen als u zwanger bent

Het vliegtuig is, net als de trein en de boot, een vervoermiddel dat veel minder vermoeiend is dan de wagen. Het is dus de ideale oplossing om te reizen als u zwanger bent. Vanaf de 28e week echter kunnen verschillende factoren (hoogte, druk, zitten) voor complicaties zorgen, of zelfs tot een vroegtijdige bevalling leiden. Daarom weigeren veel luchtvaartmaatschappijen zwangere vrouwen na die termijn, behalve (in sommige gevallen) als de dokter een gunstig advies heeft gegeven.

Met het vliegtuig reizen na 36 weken zwangerschap wordt echter wel sterk afgeraden.

U mag geen rauwkost eten

Het is raadzaam om fruit en groenten te eten tijdens de zwangerschap om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Alles wat echter uit de grond komt, kan een parasiet dragen die verantwoordelijk is voor toxoplasmose. Een zwangere vrouw die niet immuun is, moet dus voorrang geven aan gekookte of, als ze rauw worden gegeten, grondig gewassen voedingsmiddelen. Als u niet weet hoe de rauwkost is klaargemaakt, vermijdt u die beter.

 Moet u uw voeding aanpassen tijdens de zwangerschap?

De zwangerschap vermindert het libido

De zwangerschapshormonen beïnvloeden het vrouwelijke libido. Ofwel vergroten ze ofwel verminderen ze het libido. Alles hangt dus af van de persoon zelf.

Seksuele betrekkingen zijn in ieder geval toegestaan tijdens de 9 maanden, zonder dat u bang hoeft te zijn om de baby te verwonden of een miskraam te veroorzaken. In sommige gevallen kan uw arts echter afraden om seks te hebben, bijvoorbeeld als er een risico is op een vroegtijdige bevalling of een miskraam.

Een zwangere vrouw is humeurig

Een zwangere vrouw heeft gemakkelijk last van stemmingswisselingen, vooral tussen de zesde en de tiende week. Haar karakter kan op een negatieve manier… of op een positieve manier veranderen. Dat komt allemaal door de hormonen!

Zwanger, dus zin in aardbeien?

De zwangerschapshormonen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de stemmingswisselingen, ze kunnen ook de smaak en reukzin verstoren, en een speciale trek in iets opwekken. Dit kan variëren volgens de cultuur, de eetgewoonten of tal van andere factoren. Sommige zwangere vrouwen zullen dus trek hebben in aardbeien, terwijl anderen dromen van augurken, perziken of chocolade.

Een glaasje alcohol af en toe is niet erg

Alcohol tijdens de zwangerschap is absoluut verboden. De alcohol gaat immers rechtstreeks van het bloed van de moeder naar dat van de baby en brengt er schade toe (FAS). Aangezien er geen minimumhoeveelheid kon worden bepaald, is het raadzaam om totaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

U moet alle vormen van sport vermijden tijdens de zwangerschap

Sporten is heel goed voor een zwangere vrouw om onder andere de stress kwijt te raken, het uithoudingsvermogen op te bouwen en aan de ademhaling te werken voor de bevalling. Toch wordt niet alle lichaamsbeweging aangeraden. Het is bijvoorbeeld beter te kiezen voor wandelen of zwemmen in plaats van paardrijden, duiken, fietsen of joggen. Met andere woorden, tijdens een zwangerschap zijn enkel de meest heftige sporten verboden, waarbij u kunt vallen of een klap kunt krijgen.

Stress kan een miskraam veroorzaken

Hoewel stress niet ideaal is voor de zwangerschap, heeft geen enkele studie tot nu toe aangetoond dat het een miskraam kan veroorzaken. Stress komt trouwens redelijk veel voor, vooral in het begin van de zwangerschap wanneer de toekomstige nieuwe verantwoordelijkheden vaak voor spanningen zorgen.

Een zwangere vrouw moet eten voor twee

Dat is niet waar. Een zwangere vrouw moet niet noodzakelijk meer, maar wel beter eten. Ze moet voedzaam en evenwichtig eten, en voedingsmiddelen kiezen die goede voedingsstoffen bevatten (onder andere vitaminen). Over het algemeen worden drie maaltijden en twee tussendoortjes aanbevolen.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-02-2016