Zwangerschapskwaaltjes: waarom krijgt u ze?
Zure oprispingen
Het ‘brandend maagzuur’ wordt verklaard doordat maagzuur vanuit de maag in de slokdarm terechtkomt. Dat komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen, vooral nadat ze gegeten of gedronken hebben.
Er zijn meerdere oorzaken: de baby die meer druk uitoefent op dit orgaan, de werking van de hormonen en een minder doeltreffende werking van de sluitspier die het spijsverteringskanaal van de maag scheidt.
Misselijkheid en braken
De oorzaak van misselijkheid bij zwangere vrouwen is niet echt duidelijk. Mogelijk is er een verband tussen de hoeveelheid van het hormoon hCG in het bloed (humaan choriongonadotrofine, aangemaakt door het embryo en daarna door de placenta) en de frequentie van dit ongemak in de eerste drie maanden.
Vermoeidheid en loomheid
Vermoeidheid en loomheid duiken vaak op tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit normale symptoom is te wijten aan de toenemende aanmaak van hormonen, vooral progesteron. Het lichaam bereidt zich ook voor door meer bloed aan te maken, waardoor het hartritme en de ademhaling versnellen.
Tijdens het 3de trimester kunnen de gewichtstoename en de moeilijkheid om een comfortabele slaappositie te vinden, uitputtend worden voor de moeder.
Constipatie
Constipatie ontstaat doordat de spijsvertering tijdens de zwangerschap trager werkt door de invloed van progesteron op het spijsverteringskanaal.
De darmen worden na verloop van tijd ook samengedrukt door de baarmoeder, wat de darmtransit bemoeilijkt.
Zware en gespannen borsten
Dat is een van de eerste zwangerschapssymptomen. De borsten worden zwaarder, groter en gevoeliger. Tijdens het eerste trimester zijn de aders meer zichtbaar, verandert de pigmentatie van de tepelhof en beginnen de klieren in die zone op te zwellen tot ronde bultjes, de zogenaamde klieren van Montgomery. Al die veranderingen aan de borsten worden veroorzaakt door de verhoging van de steroïde hormonen in het lichaam. Ze verdwijnen na de bevalling of na de eventuele borstvoeding.
Wispelturige blaas en urineweginfectie
In het begin van de zwangerschap voelen veel vrouwen vaker de drang om te plassen. Dat noemt men pollakisurie of vals alarm. Dat symptoom kan duren tot het einde van de zwangerschap.
Het wordt veroorzaakt door de uitgezette baarmoeder die op de blaas en urinewegen drukt. Dit kan ook infecties veroorzaken (blaasontstekingen, enz.).
Hoofdpijn
Zwangere vrouwen hebben vaak last van hoofdpijn tijdens hun zwangerschap, vooral in het begin. Dit fenomeen ontstaat door de werking van de hormonen en is niet gevaarlijk voor de gezondheid van de moeder of het kind. De pijn kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking van de sinussen. Als de hoofdpijn echter blijft aanhouden of heel hevig is, is het raadzaam er met een arts over te praten om andere ziekten uit te sluiten (hersenvliesontsteking, stoornis in de bloedsomloop, tumor, enz.). In combinatie met een hoge bloeddruk kan hoofdpijn duiden op een zwangerschapsvergiftiging, een ernstige complicatie tijdens de zwangerschap.
Rugpijn
Rugpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral op het einde. Deze pijn kan worden verklaard door verschillende factoren:
- De gewichtstoename zorgt voor een verplaatsing van het zwaartepunt van het lichaam. Dit wordt uiteraard erger naarmate de zwangerschap vordert.
- De hormonen die te maken hebben met de zwangerschap (oestrogeen, progesteron en relaxine) maken de ligamenten soepeler met het oog op de bevalling.
- De baarmoeder kan ook op de heupzenuw drukken.
Zware benen, spataders en krampen
Het bloed uit de benen gaat via de aders naar het hart. Normaal kunnen de wanden en de kleine kleppen aan de binnenkant zich tegen de zwaartekracht verzetten, maar tijdens de zwangerschap werkt dat mechanisme veel slechter.
- Door het progesteron verslapt de aderwand.
- De gewichtstoename en het extra bloedvolume in het lichaam doen de aders uitzetten en verhogen de bloeddruk. Daardoor werkt de bloedafvoer naar het hart minder goed.
- De holle ader laat het bloed van de onderste ledematen naar het bovenlichaam stromen, maar de baarmoeder drukt alsmaar harder op die ader naarmate de zwangerschap vordert.
De bloedsomloop heeft bijgevolg de neiging om te vertragen of zelfs stil te vallen, wat leidt tot spataders, gezwollen enkels of voeten, pijn in de benen of een ongemakkelijk gevoel (zware benen). De extra spierinspanning kan ’s nachts ook voor krampen zorgen.
Cariës en tandvleesontsteking
Dit ongemak komt vaak voor in de 3de maand van de zwangerschap en is een gevolg van de hormoonschommelingen. Die zorgen voor hypervascularisatie en gezwollen weefsels. Het tandvlees zwelt op en wordt gevoeliger bij aanraking.
Tandbederf komt vaker voor als gevolg van de ontsteking van het tandvlees en de verzuring van de mond, wat dan weer komt door het braken en de reflux. Zwangere vrouwen eten ook regelmatiger en meer gesuikerd voedsel, wat tot mond- en gebitsproblemen leidt.
Overvloedige vaginale afscheiding
Het lichaam produceert tijdens de zwangerschap meer vaginale afscheiding om genitale infecties te voorkomen. Witte, heldere en bijna geurloze afscheiding is normaal. In het tegenovergestelde geval of als de afscheiding gepaard gaat met jeuk, raadpleegt u best uw arts.
De vagina is immers minder goed bestand tegen ziekteverwekkers want haar pH-waarde verhoogt (ze wordt minder zuur). Dit moet zo snel mogelijk worden behandeld om elke complicatie voor de foetus te voorkomen.
Moeilijke ademhaling
Tijdens de zwangerschap verhoogt de behoefte aan zuurstof met 20 tot 30% voor de ontwikkeling van de foetus en de placenta. De longen werken dus intensiever, wat zich kan uiten in een snellere ademhaling en regelmatig ademtekort.
Zwangerschapsstriemen
Zwangerschapsstriemen verschijnen in de helft van de zwangerschap op de buik, borsten, dijen en billen. Het zijn onregelmatige rood- of paarsachtige lijnen die ontstaan omdat de huid te snel uitrekt bij een gewichtstoename. De striemen ontstaan in de lederhuid.
De hormonen beïnvloeden het ontstaan van de striemen want zij verminderen de elasticiteit van de huid, die altijd al bij elke vrouw verschillend is. De striemen verdwijnen niet na de zwangerschap. Ze vervagen wel enigszins.
Let wel, raadpleeg uw arts of gynaecoloog als deze symptomen te lastig worden of verergeren.
Publicatiedatum : 11-01-2016