Een zwangerschap betekent een totale verandering, zowel op emotioneel als lichamelijk vlak. Deze radicale veranderingen aan uw lichaam blijven jammer genoeg niet zonder gevolgen en sommige sporen kunnen ook na de zwangerschap blijven bestaan. Dat is onder meer het geval met zwangerschapsstriemen. Lees in ons artikel wat u kunt doen om dit te vermijden.

Wat is een zwangerschapsstriem?

Als de elasticiteit van de huid sterk op de proef wordt gesteld, kan deze druk striemen op de huid veroorzaken. Als de opperhuid wordt uitgerekt, breken de elastische vezels en het collageen in de lederhuid (tweede laag van de huid).

Er vormen zich dan horizontale of verticale lijnen op de huid die op littekens gelijken. Deze strepen zijn eerst paarsrood en ontstoken en verbleken met de tijd om vervolgens te veranderen in witte en parelmoerkleurige lijnen die de kleur van de huid benaderen en over het algemeen levenslang zichtbaar blijven.


Bijschrift: 1.Opperhuid / 2.Onderhuid / 3.Horzel / 4.Collageen

Een zwangerschapsstriem kan tientallen centimeters lang zijn en 1,5 centimeter breed.

De zones die het meeste risico lopen zijn de buik, de borsten, de armen, de heupen (de dijen) en de billen. Anders gezegd, alle delen van uw lichaam zijn blootgesteld aan gewichtstoename of -verlies.

Wanneer verschijnen er zwangerschapsstriemen?

Zwangerschapsstriemen zijn het gevolg van een snelle gewichtstoename of lichamelijke veranderingen die de opperhuid onder spanning zetten. Deze kunnen dus tijdens de adolescentie of bij opeenvolgende diëten ontstaan. Ook mannen blijven niet gespaard.

Maar het is vooral tijdens een zwangerschap dat dergelijke striemen ontstaan. 50 tot 70% van de vrouwen krijgt er bij hun eerste zwangerschap namelijk mee te maken . Dit is te verklaren door een intense uitrekking van de huid op de buik, maar ook door de hormonale veranderingen. Tijdens deze periode produceert het lichaam meer cortisol, een hormoon dat het collageen (en dus de vezels) van onze huid verzwakt. Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe.

Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol. Als andere vrouwen van uw familie zwangerschapsstriemen hebben gehad, is de kans voor uzelf groter.

Hoe kunt u zwangerschapsstriemen voorkomen?

Men kan zich niet volledig beschermen tegen het verschijnen van zwangerschapsstriemen, maar er bestaan enkele oplossingen om deze zoveel mogelijk te beperken. Eerst en vooral is de hydratatie van de huid erg belangrijk. Drink dus veel water. U kunt ook speciale hydraterende crèmes of verzorgende oliën zoals arganolie of zoete amandelolie aanbrengen op de risicovolle zones.

Voor een optimaal effect, moet u deze producten aanbrengen en zacht in uw huid masseren met cirkelvormige bewegingen. Hierdoor kan uw huid ontspannen en wordt ze soepeler. Een wekelijkse peeling draagt ook bij tot een betere penetratie.

Naast de hydratatie, moet u aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en moet u een te bruusk gewichtsverlies beperken. Eet dus veel fruit en verse groenten. Lichte lichamelijke activiteiten hebben ook een gunstig effect.

Lees ook : Is het nodig om van voeding te veranderen tijdens de zwangerschap? & Sport en zwangerschap: een winnend duo

Hoe raakt u zwangerschapsstriemen kwijt?

Jammer genoeg is er geen echte behandeling tegen zwangerschapsstriemen. Als ze er eenmaal zijn, is het zeer moeilijk om ze te laten verdwijnen. Als ze storend zijn op esthetisch vlak, kunt u een beroep doen op andere oplossingen om de ze minder zichtbaar te maken:

  • Crèmes op basis van vitamines A die een irritatie van de huid kunnen veroorzaken en zo de Ce vernieuwing op gang brengen;
  • Peeling;
  • Een laserbehandeling die de activiteit van de fibroblasten stimuleert (cellen die inwerken op de soepelheid van de huid);
  • Reparerende chirurgie om de huid weer te spannen;
  • Technieken voor microdermabrasie die de elasticiteit van de huid stimuleren.

De efficiëntie van deze verschillende oplossingen bij zwangerschapsstriemen moet nog worden bewezen. Aarzel niet om eerst contact op te nemen met een specialist voor advies op maat.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 22-03-2017
Bronnen: CHU Montréal