Zwangerschapsverloop: de zwangerschap van trimester tot trimester
Eerste trimester
De eerste zwangerschapssymptomen duiken meestal redelijk vroeg op. Daardoor vermoeden vrouwen vaak al dat ze zwanger zijn nog voordat de zwangerschap wordt bevestigd.Het hormoonniveau stijgt en kan zorgen voor stemmingswisselingen. De borsten zijn vaak gespannen en worden groter. Door het progesteron kan de vermoeidheid zwaar toeslaan tijdens de eerste drie maanden. De misselijkheid kan optreden tot de 14de week ongeveer.
Daarna kan het jammer genoeg de beurt zijn aan brandend maagzuur (zure oprispingen) en constipatie. De baarmoeder groeit zeer snel. Ze drukt op de blaas en daardoor zult u vaker moeten plassen.
Uw zwangerschap is nog niet zichtbaar, ook al wordt u wat dikker. De gewichtstoename begint zachtjes: gemiddeld 1 kg per maand tijdens de eerste 6 maanden en 2 kg per maand in het laatste trimester. In het eerste en tweede trimester is die gewichtstoename vooral te verklaren door de geleidelijke toename van de orgaanmassa (borsten, baarmoeder) en van de hoeveelheid bloed en vocht. De foetus, de placenta en het vruchtwater wegen bijna niets tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.
Tweede trimester
In het tweede trimester vinden zwangere vrouwen vaak hun energie en een zeker welzijn terug. De eerste ongemakken van de zwangerschap verminderen en het libido stijgt meestal. De eetlust ook, maar let wel dat u gezond eet.
U kunt wat duizeligheid of evenwichtsstoornissen ondervinden. Dat is normaal want uw bloeddruk is lager dan gewoonlijk en uw zwaartepunt verplaatst zich naar voren. Doe het rustig aan en neem uw tijd om u te verplaatsen. Ook te vermijden: lang stappen, rechtstaan of zitten. Dat kan leiden tot rugpijn, een vaak gehoorde klacht bij zwangere vrouwen.
Uw buik wordt zichtbaar ronder en u zult binnenkort op uw zij moeten slapen voor meer comfort. U kunt pijn voelen in de onderbuik, bijvoorbeeld wanneer u van positie verandert. Dat komt door de ligamenten die door het gewicht soepeler worden ter voorbereiding op de bevalling.
U kunt merken dat uw enkels, voeten, handen en gezicht opzwellen door het vasthouden van vocht. Dat is volkomen normaal. Als u echter merkt dat die opzwelling plotseling en snel opduikt, vooral in het onderlichaam, ga dan onmiddellijk naar een arts om een zwangerschapsvergiftiging uit te sluiten.
Veel zwangere vrouwen krijgen op bepaalde plekken van hun huid pigmentvlekken door de werking van de oestrogenen. Donkerdere vlekken kunnen bijvoorbeeld verschijnen op het gezicht (het zogenaamde zwangerschapsmasker of chloasma), de borsten, de dijen of op een streep tussen de navel en schaamstreek. Er kunnen zwangerschapsstriemen ontstaan op de buik, borst, billen en bovenbenen. Die verdwijnen of vervagen na de bevalling.
Derde trimester
De laatste rechte lijn van de zwangerschap wordt vaak geassocieerd met de terugkeer van ongemakken. De zure oprispingen en constipatie komen terug, soms in combinatie met aambeien. U krijgt krampen in uw benen of hebt last van het rusteloze-benensyndroom, waarbij u een onbedwingbare drang voelt om uw benen te bewegen tijdens het liggen.
Tijdens de laatste maanden kunt u steeds vaker willekeurige samentrekkingen van uw baarmoeder voelen. Die contracties zijn pijnloos en nog onregelmatig. Als ze wel pijnlijk en regelmatig zijn, moet u uw gynaecoloog of vroedvrouw bellen om te controleren of ze niet het begin van de arbeid betekenen.
Slapen gaat alsmaar moeilijker omdat u vaak naar het toilet moet, omdat u wakker wordt door krampen of omdat u moeilijk een comfortabele houding kunt vinden.Stappen of rechtstaan kan ook lastig zijn, vooral wanneer het hoofdje van de foetus naar het bekken zakt en zo de bevalling min of meer van tevoren aankondigt, afhankelijk of het uw eerste kind is of niet. De baarmoeder drukt dan op de geslachtszone, wat voor een ongemakkelijk gevoel zorgt.
Op psychologisch vlak kunt u opnieuw de stemmingswisselingen van het 1ste trimester ervaren en een zekere angst voelen nu het einde in zicht is, wat volledig normaal is. Zoek hulp bij anderen in uw omgeving, zorg dat u zich voldoende ontspant en vermijd zoveel mogelijk alle bronnen van stress. Als u zich zorgen maakt over uw overgevoeligheid of als de situatie niet verbetert, praat er dan over met uw arts.
Alles over de ontwikkeling van de baby tijdens de 9 maanden van de zwangerschap.
Publicatiedatum : 11-01-2016